Wat zit er in mijn Mac

Processor : De processor is het brein en maakt alle berekeningen voor het systeem. De Processor kan miljarden berekeningen per seconde maken. Afhankelijk van hoeveel kernen (cores) de processor heeft kan hij sneller of langzamer zijn. De kernen werken met elkaar samen om efficiënter en preciezer bekeringen te kunnen maken. 

Opslag : In je opslag staan al je permanente bestanden en data. Ook het besturingssysteem (OS X) staat hier op. Op sommige modellen kan de opslag niet worden vervangen omdat deze vastzit aan het moederbord, maar op oudere modellen kan dit wel worden vervang. Flash Storage is de snelste vorm van opslag, maar in sommige oude modellen zit een harde schijf. 

Accu : In de accu wordt tijdelijk elektriciteit opgeslagen die hij aan het systeem voedt om het te laten draaien. Wanneer u uw laptop oplaad wordt deze elektriciteit weer bijgevuld. Het is vaak beter om uw accu niet leger dan 15% te laten gaan, als u dit te vaak doet kan de levensduur achteruit gaan.

RAM : De RAM is het geheugen van jouw systeem. Hierin kunnen programma’s tijdelijke data opslaan om deze later weer te kunnen bereiken. Alle data die hier op staat wordt gewist wanneer je je systeem opnieuw opstart of het bijbehorende programma sluit. Als u meer RAM heeft kunt u meer programma’s tegelijk aan hebben staan, of meer browser-tabbladen tegelijk open hebben.

Moederbord : Het moederbord brengt alle onderdelen van de computer bij elkaar en zorgt dat ze goed samen kunnen communiceren. Als de processor bijvoorbeeld een opdracht stuurt naar het geheugen, dan zorgt het moederbord dat het geheugen deze opdracht ontvangt. Op het moederbord zelf zitten ook chips die belangrijke maar niet intensieve opdrachten voor het systeem uitvoeren.

Ventilator : De ventilatoren zorgen dat het systeem koel blijft. Wanneer de processor veel berekeningen moet maken genereert hij meer warmte, en moet deze snel worden afgevoerd. De ventilatoren gaan dan sneller draaien zodat de hitte sneller wordt weggevoerd, daarom klinkt uw systeem ook luider als u een intensief programma draait. Als er veel stof in uw systeem zit kan de lucht niet meer goed worden afgevoerd en moet u uw computer laten uitstoffen voordat een onderdeel oververhit raakt en kapot gaat.